Belangrijkste resultaten 2023

Inleiding
Albrandswaard heeft in 2023 belangrijke stappen gezet op vele onderdelen. In veel dossiers en projecten die al jaren lopen hebben college en gemeenteraad besluiten genomen en zijn knopen doorgehakt. Cijfers, want daar gaat een jaarrekening vaak over, zijn belangrijk en toch beginnen wij met in dit eerste hoofdstuk een opsomming te geven van een aantal belangrijke resultaten. Het is niet limitatief maar geeft volgens het college een beeld van de prestaties die in 2023 geleverd zijn. Hieronder treft u deze aan in volgorde van de programma’s uit de begroting.

De vorming van de eigen ambtelijke organisatie Albrandswaard
Bouwen aan een robuuste ambtelijke organisatie. Met de vaststelling van het Organisatie en Formatieplan Albrandswaard (O&F-plan) door het college van B en W lag er in mei een solide basis voor dit streven. De gemeenteraad nam hierop een positief besluit over de noodzakelijke extra financiële middelen om de nieuwe Albrandswaardse organisatie in te richten. 

Er gebeurde van alles rondom de ontvlechting en vorming van de nieuwe organisatie. De huidige medewerkers met een vast dienstverband werden geplaatst en kwartiermakers startten om de nieuwe teams op te bouwen. Om alle vacatures te vervullen – om de dienstverlening aan onze inwoners onverminderd door te laten gaan vanaf 1 januari 2024 – werd hard gewerkt. 
Per 1 januari 2024 bestaat de organisatie voor een groot deel ook uit medewerkers die vastgesteld beleid uitvoeren. 

De organisatie is nog niet klaar. Er wordt nog volop gebouwd. De gemeente groeit naar een organisatie die in samenwerking met partners kwaliteit kan blijven leveren aan onze inwoners en ondernemers. 

Streamer: Onze dienstverlening is persoonlijk, gemakkelijk en betrouwbaar.

Landelijke verkiezingen 2023
In november zijn er vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer gehouden. Een onverwachte extra opgave voor de ambtelijke organisatie.  Een compliment voor de medewerkers, die het voor elkaar kregen om de verkiezingen goed te laten verlopen in Albrandswaard. Nieuw was dat de stemmen op de verkiezingsavond alleen op lijstniveau geteld werden. Het centraal tellen gebeurde een dag later in Sporthal Rhoon. Voordeel van deze nieuwe wijze van tellen is dat er sneller een voorlopige uitslag is en minder kans op fouten.

Veiligheid: cameratoezicht
De metrostations Rhoon en Poortugaal hebben sinds september camera’s. De camera’s zijn er voor de veiligheid en het veiligheidsgevoel van omwonenden, bezoekers en voorbijgangers. 
De beelden worden bekeken door Stadstoezicht Rotterdam. Dankzij de camera’s bij de metrostations, heeft de politie actie kunnen ondernemen op verschillende incidenten. Denk aan bijvoorbeeld fietsdiefstallen. 

Streamer: Met meer zichtbaar toezicht en handhaving in specifieke gebieden van onze gemeente wordt het veiligheidsgevoel van onze inwoners vergroot.

Veiligheid: wijkbrandweer
De gemeenteraad stelde in 2023 budget beschikbaar voor de pilot wijkbrandweer. Een wijkbrandweerman zet zich actief in om het bewustzijn rondom brandveiligheid (bij onze inwoners) te vergroten. Het doel is om met de wijkbrandweer de (brand)veiligheid in de woonomgeving te verhogen. Met een voorlichtingsprogramma, specifiek gericht op doelgroepen, moet verder het veiligheidsbewustzijn, het veiligheidsgevoel én de zelfredzaamheid van onze inwoners verbeteren.
De wijkbrandweerman is gestart op 1 februari 2024. Zijn inzet wordt ieder kwartaal geëvalueerd. Het is de bedoeling om de wijkbrandweerman een vaste aanstelling te geven.

Veiligheid: actieplan veilig
Vanuit het Actieplan Veilig zijn er diverse activiteiten gehouden voor verschillende doelgroepen, zoals ondernemers, jongeren en ouderen. Daarbij werden telkens actuele thema’s aangekaart, om inwoners op de hoogte te brengen van trends, hen te voor te lichten en te voorzien van tips en adviezen. Thema’s uit 2023 waren: Financieel ouderenmisbruik, Cybercriminaliteit in het MKB en Weerbaarheid. Ook was er in de landelijke Week van de Veiligheid de ouderenbijeenkomst Financiële Veiligheid, waar ruim 200 inwoners naartoe kwamen. 

Streamer: Door de aanpak van ondermijning zorgen we ervoor dat onze samenleving veilig is en er bewustzijn is ten aanzien van de risico’s.

Woningbouw Hof van Poortgaal
De gemeenteraad heeft de Nota van Uitgangspunten voor het Hof van Poortugaal vastgesteld. Deze nota is een belangrijk onderdeel van het totale haalbaarheidsonderzoek van het project. Met de woningbouw op deze locatie levert Albrandswaard een belangrijke bijdrage in de regionale opgave voor het realiseren van voldoende (sociale) woningen. Er komen in totaal 525 woningen, waarvan een derde sociaal.
Na de vaststelling van de nota, is door de gemeenteraad de volgende stap gezet, namelijk het vaststellen van de ontwikkelstrategie. Tegelijkertijd werd de zogenaamde “haakse variant” voor de ontsluiting van het woningbouwproject goedgekeurd (deze nieuwe weg loopt door de polder en sluit aan op de bestaande weg op het Antes-terrein). Tot slot stelde de raad een krediet beschikbaar voor de aanleg van deze ontsluiting en heeft het college met de Parnassiagroep een anterieure overeenkomst gesloten. 
De gemeenteraad bespreekt het bestemmingsplan na het zomerreces van 2024.

Ontwikkeling De Omloop
In 2023 werd een belangrijke (vervolg)stap gezet voor het verplaatsen van sportpark De Omloop naar de Omloopseweg-zuid. Het ging om de nadere uitwerking van de omvang en inrichting van het sportpark. Samen met het besluit van december 2023 om 16,3 miljoen euro beschikbaar te stellen voor deze verplaatsing, betekent dit dat er over een paar jaar een eigentijds sportpark staat. Een sportpark waar alle inwoners van Albrandswaard gebruik van kunnen maken. Én het betekent dat er op de plek van het huidige sportcomplex minimaal 300 woningen worden gebouwd. 

Streamer: Een evenwichtige woningvoorraad, gericht op starters en ouderen.

Bestemmingsplan Buijtenland van Rhoon
In 2023 werd ook het bestemmingsplan Buijtenland van Rhoon vastgesteld. Het plan is gebaseerd op het in 2021 vastgestelde Streefbeeld. Dit Streefbeeld is een breed gedragen plan met inbreng van natuurorganisaties, boeren, recreatiedeskundigen, ondernemers en mensen die lokaal betrokken zijn. Het bestemmingsplan zorgt ervoor dat de doelen van het Streefbeeld kunnen worden uitgevoerd.

Wijkregie: Dag van het park
Het park van Rhoon is in het voorjaar van 2023 heropend. Om tot de nieuwe inrichting te komen, werd onder andere een participatietraject gevolgd.  Op de dag van de officiële heropening ging de gemeente in gesprek met bezoekers over actuele thema’s. Mensen konden bijvoorbeeld bij een stand in gesprek over het verduurzamen van hun woning of een wijkregisseur aanschieten. Zij waren (en zijn) er om inwoners verder op weg te helpen met het uitwerken van ideeën voor hun buurt. 

Wijkregie: buurtkastjes
Buurtkastjes, voor en door inwoners. Ook in Albrandswaard werd het initiatief genomen tot het plaatsen van buurtkastjes. Dit werd gedaan naar aanleiding van signalen in wijken. 
Een buurtkastje is een kastje waarin iedereen verpakte, langer houdbare etenswaren kan zetten of pakken. Het doel is om mensen die minder geld te besteden hebben te helpen én voedselverspilling tegen te gaan. 
Inmiddels staan er meer dan zes van dit soort voedselkastjes in de gemeente, die goed worden gevuld en gebruikt. 

Wijkregie: burenactie
‘Organiseer samen met buurtgenoten een (straat)activiteit om elkaar te ontmoeten’. Bewoners(groepen) konden een kleine financiële bijdrage vragen om rondom de feestdagen een ontmoeting op straat- of buurtniveau mogelijk te maken. De achterliggende gedachte was, naast elkaar ontmoeten, behoeften en wensen te signaleren en eenzaamheid tegen te gaan. Met meer dan 25 deelnemende straten die hebben deelgenomen aan de actie, is deze een succes te noemen.

Streamer: Wij versterken de samenwerking met het cultuurrijke verenigingsleven en maatschappelijke initiatieven.

Groenbeleidsplan
Het groenbeheer is de laatste jaren aan veranderingen onderhevig. Klimaatverandering, een terugloop in biodiversiteit en meer druk op de openbare ruimte maakten het noodzakelijk de plannen opnieuw tegen het licht te houden. Tijd voor een nieuw Groenbeleidsplan, waar in februari 2023 mee werd gestart.
De inzet, ook benoemd in het raadsakkoord en collegewerkprogramma, is het bevorderen van biodiversiteit en duidelijk op papier zetten hoe wij de komende jaren met ons groen willen omgaan. Om helder te krijgen wat belangrijk is om op te nemen in het nieuwe Groenbeleidsplan, zijn in 2023 bijeenkomsten gehouden met (burger)raadsleden, natuurorganisaties en Bomenridders. De opgehaalde informatie gaf richting aan de ambities en doelen, die nu in het plan staan beschreven.
In december 2023 werd een definitief Groenbeleidsplan opgesteld. 

Streamer: er zijn bijeenkomsten gehouden met (burger)raadsleden, natuurorganisaties en Bomenridders.

Begroting 2024 en toezicht Provincie
Voor het opstellen van de begroting 2024, is in 2023 een traject gevolgd, waarbij de Provincie als toezichthouder nauw is betrokken. De ontvlechting van de BAR-organisatie verplichtte ons een geheel nieuwe begroting op te stellen. Onze eigen personeelsbegroting en nieuwe investeringen en projecten zetten een sluitende begroting onder druk. Om een goed beeld te krijgen van de financiën, ook op de lange(re) termijn, is een tienjarenperspectief opgesteld. Hierin staan alle ontwikkelingen van (toekomstige) inkomsten als uitgaven.

Streamer: Een gezonde financiële positie is nodig om de gemeentelijke voorzieningen op peil te houden.

Initiatiefvoorstel Verordening Starterslening
De Verordening Starterslening is in het derde kwartaal op initiatief van de gemeenteraad vastgesteld. Nieuw is dat de doelgroep voor de starterslening is uitgebreid. Starters die nog niet in Albrandswaard wonen, maar er wel werken, kunnen voor de regeling in aanmerking komen. Verder is de procedure voor het verkrijgen van de lening geactualiseerd en is monitoring door de gemeenteraad in de regeling opgenomen. 

Streamer: de doelgroep voor de starterslening is uitgebreid.

Op weg naar nieuw Mobiliteitsplan Albrandswaard
Albrandswaard groeit de komende jaren. Dat betekent naast een toename van het aantal inwoners ook meer woningen. Daarbij hebben we een klimaat- en duurzaamheidsopgave en zetten we steeds meer in op verkeersveiligheid. Al deze ingrediënten bij elkaar opgeteld, vragen om een nieuw Mobiliteitsplan voor Albrandswaard. 

De gemeenteraad maakte hiermee een start in 2023. Het document ‘De Staat van Albrandswaard’ is gebruikt als basis voor de vastgestelde mobiliteitsvisie in maart 2024.

Deze nieuwe Mobiliteitsvisie moet het mogelijk maken om adequaat in te kunnen springen op trends en ontwikkelingen. De visie moet ambities en doelen op het gebied van mobiliteit kunnen oppakken, geldend voor de gehele gemeente Albrandswaard. Centraal staat een goede balans tussen wonen, werken en recreëren in een verkeersvriendelijke en veilige omgeving, met de keuzevrijheid hoe wij als individu willen reizen. 

Als vervolg op de mobiliteitsvisie worden nu de deelproducten en de uitvoeringsagenda uitgewerkt. Deze uitvoeringsagenda dient als start voor de daadwerkelijke uitvoering maar kan jaarlijks ook worden aangepast, waardoor de uitvoering dynamisch kan worden bijgestuurd of aangevuld. Dit om actueel te blijven en snel te kunnen inspringen op wat er nodig is en wat er leeft onder onze bewoners, bedrijven en instellingen.

Streamer: We werken aan wegen waarbij fietsers en voetgangers centraal staan in het verkeer.

Integraal Huisvestingsplan 2023 - 2027
Het Integraal Huisvestingsplan werd in juni 2023 voor het eerst besproken in de gemeenteraad. De potentiële locaties in het plan voor uitbreiding van scholen konden toen (nog) niet rekenen op draagvlak bij alle fracties. Hierop volgden discussies in Beraad en Advies om voor de twee beoogde locaties van de Julianaschool en Don Boscoschool een Quick scan te laten uitvoeren en deze te presenteren in Beraad en Advies. 
In december 2023 is gekozen voor een permanente locatie voor uitbreiding van de Don Boscoschool. De keuze tot de definitieve locatie voor de Julianaschool volgt naar verwachting in 2024.

Locatie voor permanente uitbreiding Don Boscoschool
De gemeenteraad koos de Veerhuys locatie voor permanente uitbreiding van de Don Boscoschool. 
Kort na dit besluit is gestart met de voorbereidingen, zoals de aankoop van de grond en het opstellen van een programma van eisen. Het is de verwachting dat de nieuwe school (uitbreiding) begin 2027 wordt opgeleverd. 

Streamer: Passend onderwijs is een belangrijk uitgangspunt in het Collegewerkprogramma.

Woonzorgvisie
In 2023 werd gewerkt aan de wonen-welzijn-zorgvisie. Er werd informatie opgehaald bij de deelnemers van het WWZ Beraad (Wonen, Welzijn, Zorg), waarna een eerste concept volgde. Deze werd beeldvormend besproken in beraad en advies Welzijn in september 2023. Het college van b en w nam hierna een besluit over de visie. 
De agendacommissie schoof de besluitvorming over de visie door. Inmiddels heeft de gemeenteraad de visie in februari 2024 vastgesteld. De gemeente en partners werken momenteel aan de uitvoeringsplannen. Deze worden de gemeenteraad na de zomer van 2024 ter kennisgeving toegestuurd. 

De wonen-welzijn-zorg visie heeft veel raakvlakken met de woonvisie. Het is belangrijk dat de twee visies op elkaar aansluiten om daadkrachtig te kunnen zijn. Denk aan bijvoorbeeld woningen voor ouderen en mensen die zorg nodig hebben. In de wonen-welzijn-zorg visie komt naar voren dat er een tekort is aan geschikte woningen voor ouderen. De woonvisie gaat ook over die woningen. 

Streamer: Inwoners zijn in staat om (langer) (veilig) thuis te (blijven) wonen.

Bestrijding eenzaamheid
Organisaties, verenigingen en ondernemers zijn de ‘oren en ogen’ van de samenleving. Zij kunnen eenzaamheid signaleren, verminderen en misschien net dat duwtje in de rug geven dat mensen zelf aanzet tot actie. Een aantal partijen heeft zich verenigd in de Coalitie tegen Eenzaamheid, om samen eenzaamheid te bestrijden.
 
In Albrandswaard wordt van alles gedaan om sociale contacten te bevorderen en om te zien naar elkaar. Ouderen kunnen bijvoorbeeld op verschillende plekken in de gemeente koffie drinken of meedoen aan activiteiten. Verder is er individuele zorg voor ouderen via huisbezoeken, zijn er maatjesprojecten en zijn er tal van vrijwilligers actief vanuit bijvoorbeeld de kerken of Welzijn Albrandswaard. 
De Coalitie tegen Eenzaamheid heeft in 2023 wat extra mogelijkheden bedacht om eenzaamheid tegen te gaan. Zo is er intussen het laagdrempelige Signaalpunt Eenzaamheid. In 2024 wordt het Doe Mee boekje uitgebracht, waarin allerlei activiteiten voor ouderen, telefoonnummers en tips staan voor inwoners.

Streamer: Albrandswaard heeft een Signaalpunt Eenzaamheid.

Dementievriendelijke gemeente
Albrandswaard ontving eind 2022 het certificaat ‘Dementie vriendelijke gemeente’. Een dementie vriendelijke gemeente zet zich actief in om mensen met dementie en zijn/haar mantelzorger zo lang mogelijk mee te laten doen aan de samenleving. Om ook in 2023 dementievriendelijk te blijven, is samen met partners ingezet op dat zoveel mogelijk inwoners, partners, organisaties, winkeliers of andere betrokkenen: 
1.    Dementie kunnen herkennen;
2.    Weten hoe ze iemand met dementie kunnen helpen;
3.    Met elkaar oog hebben voor wat mensen met dementie nog wél kunnen;
4.    Dementie bespreekbaar maken.

Streamer: Inwoners kunnen voor zichzelf zorgen en kijken naar elkaar om.

Voor een nader gedetailleerd overzicht verwijzen wij u naar bijlage 6, “Afgeronde speerpunten”.
Deze speerpunten zijn tevens terug te vinden bij de “begroting online” via de website van de gemeente Albrandswaard.